Melasa to produkt, powstający przy procesie produkcji cukru spożywczego. Występuje w postaci ciemnobrązowego gęstego syropu.Zawiera przede wszystkim substancję cukrowe w postaci sacharozy, glukozy, fruktozy, jak również bogata jest w takie pierwiastki jak: wapń, fosfor, magnez, potas, sód, miedź, żelazo, mangan i cynk. Zawiera bardzo dużą ilość potasu.
Melasa stosowana jest do rozrabiania zanęty 50/50 z wodą.Powoli się rozpuszcza w wodzie, co powoduje systematyczne uwalnianie aromatu zanęty.
Melasa poprawia skuteczność zanęty.
Zastosowania:
- wędkarstwo
- w żywieniu zwierząt
- przemysł
Posiada szybko przyswajalną energię i co istotne ma niską cenę.
Jest popularnym dodatkiem wędkarskim efektywnie poprawiającym skuteczność mieszanek zanętowych. Polecana jest zwłaszcza przy połowie leszczy, ale także ciekawe wyniki można osiągnąć podczas połowów innych ryb tj. karpie, liny, jak i dużych płoci. Melasa polecana jest do stosowania na trudnych łowiskach, w miejscach o dużej presji wędkarskiej.