-chroni wątrobę przed stłuszczeniem -spowalnia proces włóknienia wątroby -usuwa nadmiar trójglicerydów z wątroby -regeneruje uszkodzone komórki wątroby
OPIS:
Stłuszczenie wątroby u krów to duży problem w hodowli bydła. Szczególnie dotyczy to krów o dużej wydajności, u których deficyt energii w pierwszej fazie laktacji jest nieunikniony, co może prowadzić do występowania różnych form ketozy a w konsekwencji do stłuszczenia wątroby. Należy też pamiętać, że podczas fermentacji w żwaczu powstaje dziennie od 05, do 1 l alkoholu, co wpływa negatywnie na wątrobę. Jednym z pierwszych objawów stłuszczenia wątroby są zaburzenia w metabolizmie węglowodanów, ograniczone spalanie kwasów tłuszczowych w wątrobie i gromadzenie tłuszczu w tkance wątrobowej.
Syndrom stłuszczenia wątroby- to jedna z głównych przyczyn brakowania krów.
BI-HEPAR to mieszanka ziołowo - aminokwasowa z dodatkiem witamin, posiadająca:
-właściwości odtruwające, -regeneruje komórki wątroby- hepatocyty, -usprawnia bilans energetyczny krów
NASIONA OSTROPESTU PLAMISTEGO (sylibum marianum) zawierają ok. 2,5 % czynnych związków chemicznych zwanych sylimaryną. Lecznicze działanie sylimaryny jako skutecznego środka w leczeniu schorzeń wątroby znane jest od lat. Wykazuje ona właściwości odtruwające, spowalnia a nawet odwraca proces włóknienia w wątrobie, stymuluje jednocześnie syntezę białka w komórkach wątroby. Wykazuje działanie ochronne, lecznicze i regenerujące komórki wątrobowe. Wchodzi ona w skład wielu preparatów stosowanych w leczeniu wątroby u ludzi.
METIONINA CHRONIONA nie ulega rozkładowi w żwaczu. Wchłaniana bezpośrednio w jelicie cienkim poprawia bilans energetyczny krów. Zwiększa ilość małocząsteczkowych lipoprotein VLDL, które są niezbędne do usuwania nadmiaru trójglicerydów nagromadzonych w wątrobie, co w następstwie prowadzi do zwyrodnienia tłuszczowego wątroby. Metionina wzmaga proces syntezy glukozy w organizmie. Z metioniny jest też syntezowana cholina, której synteza w żwaczu często jest niedostateczna. Cholina jest składnikiem błon komórkowych i usuwa nadmiar tłuszczu z wątroby.
NIACYNA (Vit. PP, amid kwasu nikotynowego) powoduje wzrost białka mikrobiologicznego w żwaczu, ogranicza ujemne skutki niedoboru energii poprzez wzrost poziomu glukozy we krwi.
WITAMINY z grupy B pełnią bardzo ważną rolę w wielu procesach biochemicznych w organizmie krowy, a w przypadku wysokiej wydajności mlecznej ich synteza może być niedostateczna, szczególnie vit. B12. Vit. z grupy B biorą udział w przemianie węglowodanowej i tłuszczowej organizmu.
STOSOWANIE:
Proszek: Krowy: 100 g preparatu z paszą dziennie przez okres 10-14 dni. Cielęta: 20 g dziennie przez 3-4 dni.
SKŁAD:
Ostropest plamisty, metionina chroniona, niacyna, Vit. z grupy B.