Opakowanie 500 g produktu wystarczy na zakiszenie 50 ton masy zielonej, przy założeniu, że wilgotność zakiszanego materiału nie przekracza 35%.
Zakiszacz zawiera 5 gatunków bakterii fermentacji mlekowej 600tys. bakterii/1g zakiszanego surowca. Idealnie zakisza rośliny: motylkowe, zboża, trawy, kukurydzę, wysłodki. Większa wartość pokarmowa kiszonki i znaczna poprawa jakości przez: ukierunkowanie procesów fermentacyjnych w zakiszanej masie, szybkie obniżenie pH kiszonki, hamowanie rozwoju pleśni i drożdży w kiszonce (mniej mikotoksyn), zwiększenie stabilności kiszonki, poprawę smakowitości.
MicroSile zawiera właściwy poziom bakterii do zakiszania w optymalnych i mniej sprzyjających warunkach pogodowych i technologicznych. Pozwala on uzyskać szybkie przejecie do pH poniżej 4, a tym samym uniknięcia niepożądanej fermentacji i strat składników pokarmowych zakiszanych roślin. MicroSile w swym składzie zawiera mieszankę bakterii efektywnie poprawiających proces zakiszania, a wzajemne oddziaływanie i współdziałanie poszczególnych szczepów bakteryjnych potęguje ich skuteczność działania.
Instrukcja: Inokulant jest w proszku do stosowania w postaci roztworu wodnego: 500g / 50 litrów lub 100g / 10 litrów wody. Stosować za pomocą aplikatora lub spryskiwać ręcznie warstwy na pryzmie lub w silosie. Trwałość roztworu roboczego wynosi 48 godzin. Termin przydatności: 2 lata od daty produkcji.